Сусрети који мењају свет – десет година интеркултуралних размена за средњошколце у Србији

На међународној конференцији „Сусрети који мењају свет – десет година интеркултуралних размена за средњошколце у Србији“, 3. новембра у Београду, Интеркултура је обележила десет година успешног рада, а свечаности је присуствовао и директор наше школе, Иван Милутиновић.

Десет година није много, али је ово наш први јубилеј и прилика да се осврнемо на оно што смо постигли. Успоставили смо размене са 26 земаља, послали и примили 236 ученика на годишњи и тромесечни програм размене, 33 ученика на летње интеркултуралне кампове и више од 1.000 ученика на једнонедељне групне размене одељења. Обучили смо 200 волонтера, основали 11 локалних центара и сарађивали са 45 школа у Србији. У Интеркултуриим семинарима о интеркултуралном учењу кроз мобилност младих до сада је учествовало више од 200 средњошколских професора и сарадника у настави. Чланови Интеркултуре одржали су бројне презентације и радионице у школама широм Србије.

Поносимо се овим бројевима, али од њих је много значајније искуство које су ученици, породице и школе стекли учешћем у разменама, као и чињеница да кроз програме размене афирмишемо Србију, њену кутлуру, обичаје и начин живота у свету. Мало је организација које се могу похвалити да су у једном градићу у Војводини успеле да зближе ученике српске и мађарске националности, чије су породице вековима живеле једне поред других, али нису живеле заједно.Мало је организација које се могу похвалити да су у мали град у унутрашњости Србије, где људи ретко срећу странце, довеле на годину дана ученике из Италије, Мексика, Парагваја и са Тајланда. Мало је организација које сваке године додељују стипендије ученицима за учешће у разменама. Кроз размене и сусрете које организује, Интеркултура чини све то и много више, па с правом можемо рећи да су сусрети које Интеркултура остварује сусрети који мењају свет, поручено је са конференције.

Posted in Актуелности and tagged , , .