Škola nekad i sad

Škola nekad i sad

ISTORIJAT I RAZVOJNI PUT ŠKOLE

• Srednjoškolsko obrazovanje i vaspitanje u Boljevcu počinje daleke 1924. godine kada je otvorena Niža gimnazija koja pod raznim imenima i finansijerima radi sve do Drugog svetskog rata.
• Nakon toga srednjoškolsko obarzovanje se nastavlja i proširuje osnivanjem Škola učenika u privredi (ŠUP ) u rudarskim naseljima Rtanj i Bogovina koje rade do 1958. godine.

slika-skole

• Od 1963. do 1972. godine otvareno je istureno odeljenje Gimnazije Zaječar odnosno MEŠOVITI ŠKOLSKI CENTAR za opšte i stručno obrazovanje i od tada postoji kao samostalna srednja škola sa različitim nazivima shodsno važećim zakonima o srednjoj školi.
• Školske 1977/78. godine upisana je prva generacija učenika po novom nastavnom planu i programu usmerenog obrazovanje -PRVA FAZA, a od 1979/80. godine počinje sa radom i DRUGA FAZA.
• Školske 1987/88. godine ponovo se menja zakon o srednjoj školi – ukida se usmereno obraovanje, a škola upisuje prve generacije:

1. Mašinske struke – metalostrugari i bravari-monteri ( treći stepen )
2. Mašinske struke – mašinski teničari ( četvrti stepen )
3. Obrada drveta – stolari ( treći stepen )
4. Prirodno-matematička struka ( četvrti stepen ).

• Zbog potreba sredine i privrede školske 1989/90. godine upisana je jedna generacija drvnoprerađivačke struke, smer – tehničar finane obrade drveta, 1996/97. godine jedna generacija trgovaca kao istureno odeljenje Ekonomske škole iz Zaječara.

• Od školske 1991/92. godine u školi je otvoreno odeljenje ekonomskih tehničara, a od 1997/98. godine u školi se obrazuju i učenici gimnazije društveno jezičkog smera, isturenog odeljenja Gimnazije iz Zaječara.

• Od školske 1997/98. godine imamo ustaljen plan upisa sledećih struka i zanimanja:

1. Mašinstvo i obrada metala – automehaničar/mehaničar
numeručki upravljanih mašina ( treći stepen )
2. Šumarstvo i obrada drveta – šumar/stolar (treći stepen) i šumarski
tehničar ( četvrti stepen )
3. Ekonomija ekonomski tehničar ( četvrti stepen )
4. Gimnazija – opšti tip ( četvrti stepen ).

• Od školske 2009/10. godine u školi se obrazuju sledeći obrazovni profili:
1. Mašinska struka – automehaničar ( treći stepen ),
2. Šumarstvo i obrada drveta – šumarski tehničar (četvrti
stepen )
3. Ekonomija – ekonomski tehničar ( četvrti stepen ),
4. Gimnazija – opšteg tipa ( četvrti stepen ).


ŠKOLA DANAS

Srednja škola „Nikola Tesla“ Boljevac je jedina srednjoškolska ustanova u opštini Boljevac. Naša škola obezbeđuje visokostručne kadrove za potrebe Opštine, jer većina maturanata naše škole nastavlja studije na visokim školama i fakultetima.
Učenici naše škole uspešno ploažu prijemne ispite na visokim školama i fakultetima i obezbeđuju sebi besplatne studije.
Srednja škola u Boljevcu ima potpunu stručnu zastupljenost nastave i kvalitetan nastavnički kadar.
Naša škola je jedna od najuređenijih i najopremljenijih u borskom i zaječarskom okrugu.

skola-1

Odlukom SO Boljevac obezbeđen je besplatan prevoz učenicima putnicima na teritoriji opštine Boljevac.
U našoj školi je obezbeđena kabinetska nastava iz više predmeta: Matematika, Fizika, Hemija, Biologija, Engleski jezik, Računarstvo i informatika, Savremena poslovna korespodencija i Šumarstvo.
Nastava iz predmeta Računarstvo i informatika se izvodi po principu jedan učenik- jedan računar. Računari su umreženi i imaju mogućnost pristupa internetu. Učenicima naše škole je omogućeno besplatno korišćenje interneta.
Učenici naše škole su redovno među prvoplasiranim učenicima na okružnim takmičenja.
Škola je projektom i donacijom Ministarstva prosvete i nauke opremila kabinet Savremene poslovne korespodencije sa 10 računara.
Za potrebe nastave i izvođenja prakse iz poručja rada Šumarstvo i obrada drveta, škola je oformila arboretum sa različitim sadnicama četinara i listopadnog drveća