Pružanje psihološke savetodavne podrške učenicima, roditeljima i zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja

U skladu sa potrebama novonastale situacije od 23.03.2020. godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, radi pružanja psihološke savetodavne podrške učenicima, roditeljima i zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, SOS liniju za prijavu nasilja u obrazovno – vaspitnim ustanovama, preorijentisati za ove potrebe.

Cilj podrške je dobrobit pojedinca, porodice i celokupne zajednice. Budući da psihološka savetodavna podrška podrazumeva ublažavanje uticaja kriznog događaja, olakšavanje procesa oporavka i sprečavanje ili smanjenje mogućih posledica na psihičkom planu, Ministarstvo će preduzeti dodatne napore kako bi umanjilo posledice stresa učenika, roditelja i nastavnika.

Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati broj 0800 200-201.

Telefon će raditi svakog radnog dana od 9-14 časova.

Na liniji će biti angažovani stručni saradnici – psiholozi i pedagozi koji su radili na SOS liniji za prijavu nasilja u obrazovno – vaspitnim ustanovama i drugi saradnici Ministarstva.

Kako bismo obezbedili pokrivenost linije u navedenom periodu molimo kolege stručne saradnike koji su zainteresovani da se uključe da nas kontaktiraju na mejl  zastitaodnasilja@mpn.gov.rs. Potrebno je da kolege budu iz Beograda.

Link: https://www.pedagog.rs/2020/03/18/pruzanje-psiholoske-savetodavne-podrske-ucenicima-roditeljima-i-zaposlenima-u-ustanovama-obrazovanja-i-vaspitanja/

Objavljeno u Proslavljen Dan škole