Multimedijom kroz ugledni čas računarstva i informatike

Ugledni čas iz Računarstva i informatike održan je u petak, 22. decembra, na kojem su obrađivane nastavne jedinice (čas 31.) „Osnovni formati zapisa zvuka“ i (čas 32.) „Programi za reprodukciju zvučnih zapisa“, u odeljenju II-1 (gimnazija).

Na početku časa predmetni nastavnik Aleksandra Mitrović je učenicima predstavila uređaje kojima može da se beleži multimedijalni zapis – mikrofon (više vrsta), zvučnik (više vrsta), mobilni telefon, digitalni fotoaparat (više vrsta), digitalna video kamera, go-pro kamera i dron. Takođe im je pokazala i medijume na kojima se „čuvaju“ zapisi.

Nakon toga su učenici imali prilike da pogledaju video i audio zapise koji su zabeleženi pomenutim uređajima.

Na času je zatim detaljnije objašnjen princip rada mikrofona i zvučnika i predstavljen program „Audacity“ koji služi za obradu zvučnih zapisa.

Profesorka je prikazala na raznim primerima kako se audio zapisi mogu obrađivati u programu i kako se od više zapisa može napraviti jedan.

Nakon svega su učenici uradili vežbu audio zapisa, na kojoj su snimili izjave svojih drugara, a potom je profesorka te zvučne zapise obradila u „Audacity“ programu.

Uglednom času su prisustvovali direktor škole Ivan Milutinović, profesorka biologije Vesna Veličković i prefesorka ekonomske grupe predmeta Biljana Aksić.

Po reakcijama i učestvovanju učenika u rad primetilo se da su im časovi bili zanimljivi jer su se neki od njih prvi put susreli sa go-pro kamericom i dronom. Učenici su prvi put imali prilike da rade snimanje audio zapisa, ali i da čuju kako njihov glas zvuči preko mikrofona i zvučnika.

Objavljeno u Proslavljen Dan škole, Aktuelnosti i označeno , , , , , .