„Zamena uloga“ profesora i učenika

U sredu, 8. decembra, u našoj školi održana je „zamena uloga“, kada su na jedan dan učenici postali profesori, a profesori su se prisetili kako izgleda vratiti se u školske klupe.

Shvatajući ozbiljnost i profesionalnost posla prosvetnih radnika, učenici naše škole su vrlo dobro pripremili nastavne jedinice iz predmeta koje vole i održali časove svojim drugarima iz školske klupe, ali i profesorima koji su se, takođe, našli među njima.

Na ovaj interesantan način je učenicima pružena prilika da isprobaju zanimanja kojima se mi u školi bavimo. Učenici su dobili pravu, ili bar potpuniju, sliku o poslu prosvetnih radnika.

Kolege profesori su se ove srede našli u drugoj ulozi, u „tuđim cipelama“. Često, nam tek u „tuđim cipelama“ postaje jasno kako se oseća ona druga osoba sa kojom smo u komunikaciji. Dešava se da od drugih nešto tražimo, ili očekujemo, a da pri tome nismo ni svesni u kakvu ga situaciju takvim svojim zahtevom stavljamo.

Videli smo lepe časove, razmenili iskustva, upoznali se na drugačiji način. Spoznali smo da u školi ima puno učenika sa visoko razvijenim sposobnostima, koji će biti naši dobri nastavljači. Bilo je ovo veoma lepo iskustvo za sve, a svi koji su hteli – mogli su, iz zamene uloga, puno da nauče.

Objavljeno u Aktuelnosti i označeno , , .