Susreti koji menjaju svet – deset godina interkulturalnih razmena za srednjoškolce u Srbiji

Na međunarodnoj konferenciji „Susreti koji menjaju svet – deset godina interkulturalnih razmena za srednjoškolce u Srbiji“, 3. novembra u Beogradu, Interkultura je obeležila deset godina uspešnog rada, a svečanosti je prisustvovao i direktor naše škole, Ivan Milutinović.

Deset godina nije mnogo, ali je ovo naš prvi jubilej i prilika da se osvrnemo na ono što smo postigli. Uspostavili smo razmene sa 26 zemalja, poslali i primili 236 učenika na godišnji i tromesečni program razmene, 33 učenika na letnje interkulturalne kampove i više od 1.000 učenika na jednonedeljne grupne razmene odeljenja. Obučili smo 200 volontera, osnovali 11 lokalnih centara i sarađivali sa 45 škola u Srbiji. U Interkulturiim seminarima o interkulturalnom učenju kroz mobilnost mladih do sada je učestvovalo više od 200 srednjoškolskih profesora i saradnika u nastavi. Članovi Interkulture održali su brojne prezentacije i radionice u školama širom Srbije.

Ponosimo se ovim brojevima, ali od njih je mnogo značajnije iskustvo koje su učenici, porodice i škole stekli učešćem u razmenama, kao i činjenica da kroz programe razmene afirmišemo Srbiju, njenu kutluru, običaje i način života u svetu. Malo je organizacija koje se mogu pohvaliti da su u jednom gradiću u Vojvodini uspele da zbliže učenike srpske i mađarske nacionalnosti, čije su porodice vekovima živele jedne pored drugih, ali nisu živele zajedno.Malo je organizacija koje se mogu pohvaliti da su u mali grad u unutrašnjosti Srbije, gde ljudi retko sreću strance, dovele na godinu dana učenike iz Italije, Meksika, Paragvaja i sa Tajlanda. Malo je organizacija koje svake godine dodeljuju stipendije učenicima za učešće u razmenama. Kroz razmene i susrete koje organizuje, Interkultura čini sve to i mnogo više, pa s pravom možemo reći da su susreti koje Interkultura ostvaruje susreti koji menjaju svet, poručeno je sa konferencije.

Objavljeno u Aktuelnosti i označeno , , .