Дан школе

Позивамо Вас да у петак, 13. априла 2018. год. присуствујете прослави Дана Средње школе „Никола Тесла“ у Бољевцу

Активности поводом Дана школе:
10. април – 11:00 сати Отварање изложбе: РИМСКИ ЦАРЕВИ РОЂЕНИ НА ТЛУ СРБИЈЕ, Живомир Тасић
11. април 12:30 сати ЈАВНИ ЧАС: НИКОЛА ТЕСЛА – ЖИВОТ И ДЕЛА, Анђелка Антић
11. април 13:30 сати МИНИ ТУРНИР, Спортска хала
12. април 18:00 сати КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ, гост: ДЕЈАН СТОЈИЉКОВИЋ, школска библиотека

Програм прославе:

13. април 11:00 – 12:00 сати Пријем гостију у школи

12:00 сати ПРОГРАМ ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ У ХОЛУ ШКОЛЕ

13:00 сати КОКТЕЛ ПОСЛУЖЕЊЕ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ


ДЕЈАН СТОЈИЉКОВИЋ

Прозни и драмски писац, филмски и стрип-сценариста
Писац романа Константиново раскршће, Дуге ноћи и црне заставе, Знамење анђела, Каинов ожиљак (у четири руке, са Владимиром Кецмановићем) и Олујни бедем, као и прозне збирке Лева страна друма, Low Life и Кишни пси. Заједно са Владимиром Кецмановићем и Драганом Пауновићем аутор је илустроване трилогије о Немањићима, коју чине књиге У име оца, Два орла и У име сина.
Један је од сценариста серије Сенке над Балканом. Лауреат је престижне књижевне награде „Милош Црњански“ за роман Константиново раскршће.


Дејан Стојиљковић – ваш савременик

        Док читате ове редове тече висок датум месеца марта 2018, снег блокира локалне путеве источне Србије, а западној прете поплаве; Дејану Атанацковићу је већ уручена Нинова награда за роман „Лузитанија“; добитници Оскара за најбољи филм („Облик воде“ Гиљерма дел Тора), најбољу мушку улогу (Гери Олдман – напокон су га се сетили) и најбољу женску улогу (Франсис Мекдорман) увелико славе; у Јагодини трају Дани комедије и диљем света се ишчитава још милион догађаја који ће обележити ове наше дане – САВРЕМЕНОСТ. Дакле, док планета Земља незаинтересовано оптрчава кругове око своје осе, Средња школа „Никола Тесла“ у Бољевцу са благим (читај: креативним) немиром (јер нам је важно, иако можда другима безначајно) спрема се за још једну своју годишњицу – прославу Дана школе.

        Дан школе прославаљамо 13. априла, а посвећујемо га сенима наших предака који су, одбранивши отаџбину 1918-те, пронели славу Србије кроз свет. На тај начин, придружујемо се националном обележавању стогодишњице победе српске војске у Првом светском рату и подсећамо САВРЕМЕНУ омладину на величину жртве коју је олтару домовине дао српски војник. Тако отимамо чињенице од заборава и исказујемо уважавање онима који деле нашу посвећеност српској прошлости, без које не можемо градити будућност.

        Један међу многима који је свој стваралачки опус посветио националној историји, али и предању, је Дејан Стојиљковић – наш САВРЕМНИК – прозаиста, књижевни лауреат и – надамо се – гост наше школе током празничне недеље.

        Дејан Стојиљковић својим есејистичким романом „Српски војник“ сагледава малог човека Србије на увек великом задатку, кроз време (векови препознавања српског национа) и инспирише мању средњошколску дружину која ваннаставно време посвећује припреми приредбе поводом Дана школе.

       Пре него што добијете прилику да сведочите догађајима у нашој школи током месеца априла, препоручујемо вам романе Дејана Стојиљковића, српског писца, стрип сценаристе и сценаристе, рођеног у Нишу 1976. године; добитника награда Милош Црњански и Светосавски печат.

       Википедија наводи:

„Објавио је збирку прозе Лева страна друма (СКЦ Ниш, 2007, МедивестНиш 2010), збирку прича инспирисаних митовима и легендама рокенрола под називом  Low Life (НКЦ,2008,едиција „Трагачи“, Медивест Ниш 2013) и историјски роман Константиновораскршће (ИП Лагуна, Београд,2009), који је постао бестселер и продат у вишеод 70.000 примерака, а досада је преведен на руски, македонски, словачки, француски и енглески. У марту 2012.објавио је роман Дуге ноћи и црне заставе (ИП Лагуна, Београд) а у октобру 2013. Историјски роман Знамење анђела (ИП Лагуна, Београд) а у октобру 2014. роман о Иви Андрићу Каинов ожиљак (ИП Лагуна,  Београд) који је написао у четири руке заједно са Владимиром Кецмановићем.Аутор је неколико стрип сценарија међу којима и стрип-адаптације романа Константиново раскршће где је сарађивао са цртачима Драганом Пауновићем и Алексом Гајићем. Драмски програм Радио Београда  адаптирао је његову новелу Лопуже попут нас у радио-драму која је премијерно изведена новембра 2008. Први је лауреат награде за стрип теорију Никола Митровић Кокан. Био је редован сарадник интернет магазина за популарну културу ПопБокс, а пише и  за  ПолитикуUrban Bug, Вечерњеновости, Националнуревију Србија, Водич за живот. Идејни је творац и један од оснивача Треш феста,  фестивала андерграунд књижевности који се одржавао у Нишу.

Од  2012. jе ексклузивни аутор издавачке куће „Blooming Twig Books“ из Њујорка. Проза му је превођена на енглески,  руски, македонски, италијански, француски, словачки и грчки. Од 2012. године је уредник за прозу у часопису Градина. Члан је књижевне групе  П-70 и Српског књижевног друштва. Живи у Нишу.“

        Обратите пажњу на новије дело Дејана Стојиљковића, трилогију о Стефану Немањи – „Немањићи“, коју је јавности представила издавачка кућа Лагуна 2016. године.

        Ово није све. Истражујете даље сами!

        Дејан Стојиљковић  један је од најчитанијих САВРЕМЕНИХ прозаиста – што само по себи не вреднује његов књижевни рад, али јесте потврда добре комуникације са читаоцима, тиме и квалитета. Можда та популарност лежи у чињеници доброг избора тема – оно што српску јавност увек интригира јесте њена прошлост. Отуд његово занимање за историјографију овога поднебља и извесна тачност у интерпретацији историјских чињеница. Историјски ликови су често јунаци његових романа и то баш онако како их читалац са овог балканског подручја воли видети – као хероје прошлости и узоре садашњости. Ипак, иконе средњовековне српске државе не глорификује беспотребно – не интерпретира познати мит, нити прави нови, већ ствара концепт модерног предања о Немањићима, а онда и витезовима Реда змаја, непатвореним носиоцима српске државности, културе и духовности.

        Тематски своје романе везује и за касније периоде наше прошлости – Други светски рат („Константиново раскршће“ и „Каинов ожиљак“).

        Вероватно инспирисан традиционалном мистиком (шта знате о вампирима и утварама ☺ ) а вођен историјском датошћу, користећи рухо САВРЕМЕНОГ књижевног трилера, проналази младе поштоваоце књижевности, шта више, од лењих нечиталаца, Дејан Стојиљковић негује укус српској публици и прави нову генерацију „гутача књижевне ватре“, дакле постиже све оно што школски ситем – с ауторитетом професора то изјављујем – више не побуђују код омладине.

         Наравно да његове теме нису везане искључиво за прошлост нашег неба. Слике урбане, можда највише јужне Србије, провејавају кроз његов књижевни рад. Верујем, тек ће се развијати лепеза нових јунака, тек ћемо сагледавати његове тематске преокупације и поетику. Она је свакако синкретична, изазвана да се јавља у различитим уметничким облицима. Чини се да овај књижевни ерудита пише под дејством стрипованих визија и „покретних слика“, тумачећи себи, али и нама, оно што нас истински интересује: ко сам „ја“ и какво ми је порекло, шта изграђује, а шта разграђује моју бит; треба ли да будем заточеник староставних идеја и јесу ли оне у сукобу са законима новог времена?! Чиме надограђујем ову баналну колотечину сопственог, САВРЕМЕНОГ постојања?!

        Док трагате за овим одговорима или чекате 13. април, видите шта овај живи књижевник има да каже. Можда вам се укаже прилика да размените са њим реч-две…

Ваша професорка, Зорица Масловарић